Lyt til artiklen:

Sådan dyrker Marc Europas grønneste pærer

00:00
Hastighed: ???x
04:34

Abonnementsartikel

Side om side med en til to meters mellemrum står de mange pæretræer på familien Nickmans' marker, mens solen bager ned fra en skyfri himmel. Sæsonen er i fuld gang, og faktisk er den i år tidligt på den.

- Blomstringen i år var to til tre uger tidligere i år end normalt, og vi kommer fra et godt år med en god høst og pris, da den italienske pæreproduktion har været udfordret af sygdomme og vejret, siger flamske Marc Nickmans, der står i spidsen for familievirksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Belgien har nu overhalet Italien og er det land i Europa, der producer flest pærer med en samlet produktion på omkring 412.000 tons pærer i 2023.

rich-media-2
De ældste træer på gården er fra 1984, og blev plantet af Marc Nickmans' far. Foto: Marie Linddahl

Den belgiske landmand Marc Nickmans dyrker pærer på godt 30 hektar i Halen, der ligger i den østligste provins i Flandern. Årligt producerer han selv 1.350 tons pærer samtidig med, at han også opbevarer og pakker 1.200 tons for andre avlere.

- Vi har valgt, at vi ikke vil være de største, men de bedste. For at få en god pære, må man dyrke den med kærlighed og ikke kun tænke på profit. Jeg stræber efter at producere de grønneste pærer i Belgien, ja faktisk hele Europa, siger den 55-årige landmand.

rich-media-3
Pæretræerne er fordelt over flere marker og står med en afstand på mellem en og to meter. Foto: Marie Linddahl

Klimaaftrykket er vigtigst

Familien Nickmans har lavet en række klimatiltag på gården og i pæreproduktionen. På taget giver 790 solpaneler strøm til de 21 kølerum, hvor pærerne bliver opbevaret. Overskudsvarmen fra kølerummene bliver brugt til at varme huset op med, og kølemidlet til kølerummene er ændret fra freon til ammoniak. Derudover er alle de elektriske pærer udskiftet til LED.

På marken er der sparet mellem 30 og 40 procent på vandet ved at lave drypvanding på 90 procent af arealerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for os at minimere vores miljøpåvirkning. Eksempelvis har jeg de seneste 25 år reduceret forbruget af ukrudtsbekæmpelse med 50 procent, fordi jeg kun sprøjter hver anden række træer skiftevis med en måneds mellemrum, siger Marc Nickmans.

rich-media-5
Efter at pærerne er vasket og sorteret bliver de pakket og sendt direkte til grossisterne. Foto: Marie Linddahl

Alt regnvandet fra landbrugets tage bliver opsamlet og brugt til blandt andet rengøring, når pærerne bliver vasket og sorteret.

- Det næste, vi skal i gang med, er at anskaffe batterier, og så vil jeg gerne på sigt have el-traktorer. Vi stræber hele tiden efter at holde vores klimaaftryk så lave som muligt. For mig er det ikke vigtigt, om en pære er økologisk eller ej. Det vigtigste er klimaaftrykket.

Ifølge forskning fra universitetet KU Luven i Belgien og Institut for Landbrugs- og Fiskeriforskning (ILVO) er den flamske pæreproduktion klimaneutral, da CO2-udledningen fra maskinerne på marken og kølerummene er mindre end CO2-laringen i træerne og jorden.

rich-media-6
Marc Nickmans har overtaget driften efter sine forældre, der stadig hjælper til. Hans bror Erik Nickmans er også ansat, og til sommer skal datteren, Marit Nickmans, også ind i virksomheden. Foto: Marie Linddahl

Fjerde generation er klar

Udover, at Marc Nickmans selv arbejder med pærerne, har han ansat sin bror, Erik Nickmans, og en anden fuldtidsmedarbejder. Derudover kommer sæsonmedarbejdere og hjælpen fra forældrene og den 21-årige datter, Marit Nickmans, der bliver en del af virksomheden, når hun til sommer er færdig med skolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mine bedsteforældre på begge sider var landmænd, og havde nogle hektar med pærer, men ellers var det mest malkekøer, grise og markbrug. Men da mine forældre overtog, begyndte de i 1984 at plante flere pæretræer, så produktionen gradvist blev øget samtidig med at husdyrproduktionen blev afviklet.

Først tre til fire år efter et træ er plantet, kan de første pære høstes.

rich-media-8
Omkring 80 procent af pærerne er af sorten conference. Privat foto

Selv om bedsteforældrene også have æbletræer, så er de i dag alle udskiftet med pærer.

- Æbler kan dyrkes i mange lande, og næsten alle kan gøre det, da det er nemmere. Pære er mere delikate - eksempelvis når de skal plukkes. Og så er jorden vigtig. Hvis ikke du har god jord, der kan holde på vandet, kan du ikke dyrke pærer. Det er ikke nemt, men jeg er en meget optimistisk mand og er stolt af det, vi i familien har opbygget.

Marc Nickmans er oplært af sine forældre, men han er også uddannet inden for gartneri. Udover produktionen i marken har han også et pakkeri, hvor pærerne bliver sorteret og kvalitetstjekket både manuelt og med kameraer.

rich-media-10
I år er pæresæsonen i Flandern startet tre til fire uger tidligere end normalt. Foto: Marie Linddahl